Batat | Slatki krompir

BATAT - SLATKI KROMPIR

 

Slatki krompir batat (Ipomoea Batatas) je višegodišnja tropska biljka iz familije slakova (Convolvulaceae). Iako se batat često zove slatki krompir (eng. Sweet potato), on nema nikakve veze sa običnim krompirom. Poreklom je iz Srednje i Južne Amerike, a masovno se gaji i koristi u Aziji, Americi i Africi. Premda je u toplijim krajevima dvogodišnja biljka, batat se u Srbiji gaji kao jednogodišnja kultura. U ishrani se koriste sekundarna zadebljanja korena i mlado zeleno lišće. Postoji velik broj različitih vrsta, a najpoznatiji je batat belog, narandžastog i ljubičastog korena.

 

 

Batat je visokoenegetska kultura koja sadrži puno skroba, a vrlo malo masti. Može ispuniti značajan deo svakodnevnih potreba u ishrani čoveka jer ima mnoštvo ugljenohidrata, vitamina (A, C, E, B6) i minerala (kalijum, mangan, gvožđe...). Najveća je vrednost batata velika količina beta karotena. Beta karoten se često naziva i provitaminom A, jer ga ljudski organizam, u zavisnosti o potrebi, pretvara u vitamin A. Beta karoten stimuliše funkcionisanje imuno sistema. Poznati je antioksidans koji je važan za dobro funkcionisanje mozga (između ostalog je i prevencija kod Alchajmerove bolesti).

 

 

 

Kao namirnica, batat je jako dobar za dijabetičare, ali i za decu i sportiste, jer daje energiju, a ne deblja. Batat se preporučuje i ljudima koji imaju problema sa povišenim masnoćama u krvi i žuči. Predstavlja i velik izvor dijetalnih vlakana, neophodnih za pravilno funkcionisanje probave čime se smanjuje rizik od raka debelog creva.